U garantov na VŠ už nebudú dôležité ich tituly, ale výkon

11.02.2011 Celý región

Bratislava 11. februára (TASR) - Garantovanie na vysokých školách (VŠ) čakajú zmeny. Po novom už garantom nebude jeden profesor, ale tím vysokoškolských učiteľov.
Zmeny, ktoré má zakotviť pripravovaná novela vysokoškolského zákona, dnes ohlásil minister školstva Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS). Cieľom je, aby na vysokej škole nebol vypadnutím jedného garanta ohrozený celý systém.

Pri garantovaní už nebudú hrať hlavnú úlohu ani tituly pedagógov. \"Nebude dôležité mať v tíme tituly, ale reálny výkon, aby bol schopný zaručiť kvalitu štúdia, \" vysvetlil poslanec Miroslav Beblavý z SDKÚ-DS, spoluautor vysokoškolskej novely. Učitelia budú napr. musieť splniť náročnejšie publikačné kritériá odvíjajúce sa od medzinárodného štandardu.

Minister Jurzyca predpokladá, že garanciou viacerých ľudí miesto jedného sa zníži napätie. \"Bude tím. Ak si budú pomáhať, tak majú veľké šance, že ako tím dosiahnu úroveň, ktorá bude dostatočná na to, aby dostali akreditáciu. \"

Akreditačná komisia sa má ešte viac zamerať na obsah činnosti pedagóga. Aby sa predišlo subjektivizmu, odborníci majú pripraviť medzinárodné porovnania. \"Aby bolo predvídateľné, kto spĺňa kategóriu v tom svojom odbore, \" priblížil Beblavý.

Ministerstvo chce odpojením akreditácie od titulov tiež dosiahnuť, aby sa stratila \"motivácia\" umelo vyrábať profesorov a docentov pre účely akreditácie. Na Akreditačnú komisiu má byť vyvíjaný väčší tlak, aby skúmala reálny výkon a kvalitu garantujúceho tímu namiesto ich titulov.

Zmeniť sa má aj akreditácia študijného programu na študijný odbor. VŠ budú môcť podľa ministerstva \"pružne otvárať nové študijné programy v rámci rovnakého študijného odboru\".
 

Vyberte región